Menu
Logo Digident Tandartsen

Behandeling na afspraak

014/26 35 41

Elke werkdag van 9 tot 17u

Wachtdienst

090/33 99 69

Betalend centraal noodnr.
Tarief : 1,5 euro/min.

Esthetische tandheelkunde

Witte vullingen

Als een gedeelte van uw tand verloren is gegaan of uw kies door tandbederf is beschadigd, dan kunnen we dit restaureren met een vulling die verdere pijn voorkomt en de functie herstelt. Hierbij maken we gebruik van witte esthetische vullingen. Gedurende 6 weken na het vullen kunt u lichte pijnklachten ervaren. Dit komt doordat een tand uit levend materiaal bestaat. Het boren in een tand maakt in feite een tandbeenwonde die enige tijd nodig heeft om te genezen. De klachten zullen in de loop van de tijd afnemen. Indien de klachten verergeren moet u contact opnemen. Er kan dan namelijk sprake zijn van een ontsteking onder de vulling die gaat opspelen.

Witte vullingen

Facings (veneers)

Facings (of veneers) zijn dunne porseleinen of composiet schildjes, die meestal aan de voorkant van de tanden worden geplaatst om het gebit te verfraaien. Zo kunnen spleetjes, afgesleten of verkleurde tanden en een onregelmatige stand op een natuurgetrouwe manier hersteld worden.

Een facing kan van twee verschillende materiaalsoorten worden gemaakt:

  • een laagje tandkleurig vulmateriaal van composiet
  • een schildje van porselein dat op de tand wordt geplakt
Een facing van composiet is in één behandeling door de tandarts aan te brengen. Het bestaat uit hetzelfde materiaal als "een vulling". Vooraf wordt een klein laagje van het glazuur afgeslepen en wordt het tandoppervlak met zuur behandeld om het ruwer te maken. Hierdoor zal de facing beter hechten. Vervolgens brengt de tandarts het composiet laagje voor laagje aan en ontstaat er een facing die bij de rest van uw tanden past.

Een porseleinen facing wordt in een tandtechnisch laboratorium gemaakt. Daarvoor zijn minstens twee bezoeken aan de tandarts nodig. Tijdens het eerste bezoek slijpt de tandarts een dun laagje af van het glazuur van de te behandelen tand. Zo past de facing goed over uw tand heen en voelt het comfortabel aan. Aan de hand van een afdruk van uw afgeslepen tand, maakt de tandarts een facing die nauw aansluit op de vorm, kleur en grootte van de andere tanden. Tijdens uw tweede bezoek zal de tandarts de facing plaatsen met een speciale lijm.

Over het algemeen blijven facings vele jaren zitten. Door omstandigheden kan het echter gebeuren dat de facing verkleurt, niet meer hecht of dat de facing breekt. Facings van composiet zijn veel minder kleurvast, fragieler en minder stevig dan porseleinen facings, zodat deze frequenter moeten aangepast of vervangen worden.

Veneers